Епідемічна ситуація з поліомієліту у світі в 2015 році та у січні 2016 року

За повідомленням Глобальної ініціативи з ерадикації поліомієліту, протягом 2015 року у світі було виявлено 72 випадки поліомієліту, викликаного диким поліовірусом. Усі випадки були зареєстровані в ендемічних країнах, зокрема у Пакистані – 53 випадки та в Афганістані – 19 випадків.
У вересні 2015 року Нігерію було виключено з переліку ендемічних з поліомієліту країн. Підставою стало отримання негативних результатів при дослідженні на наявність дикого поліовірусу протягом року після реєстрації останнього випадку захворювання.
Також протягом 2015 року у світі було виявлено 28 випадків поліомієліту, викликаного циркулюючим вакцинним штамом поліовірусу (цПВВП), з них:
- 10 випадків на Мадагаскарі (цПВВП1);
- 7 випадків у Лаосі (цПВВП1);
- 4 випадки у Гвінеї (цПВВП2);
- два випадки у Пакистані (цПВВП2);
- два випадки у М’янмі (цПВВП2);
- два випадки в Україні (цПВВП1).
- один випадок у Нігерії (цПВВП2).
Лаос. 17 січня 2016 р. Національний координатор з ММСП Лаосу повідомив ВООЗ про 2 додаткові випадки інфікування циркулюючим поліовірусом вакцинного походження типу 1 (цПВВП1). Обидва випадки виявлені в одному районі провінції Сайсомбун.
Перший хворий – хлопчик віком 14 місяців з асиметричними паралічами обох ніг. Раніше дитина отримала 3 дози оральної поліомієлітної вакцини. Результати лабораторних досліджень виявилися негативними, однак цПВВП1 було виділено від сестри хворого, що не мала ніяких симптомів. Випадок було класифіковано як випадок захворювання, викликаного цПВВП1, на основі епідеміологічного зв’язку та факту реєстрації інших випадків хвороби на території.
Другий хворий – чоловік віком 40 років з симетричним паралічем обох ніг. У хворого була відсутня гарячка або інші симптоми інфекційного захворювання, інфекції та травми в анамнезі відсутні. Хворий ніколи в житті не отримував ОПВ. Результати лабораторного дослідження виявили цПВВП1. Випадок було класифіковано як підтверджений випадок захворювання, викликаного цПВВП1.
Вилучення ОПВ з використання у всьому світі буде проводитися поетапно, починаюся з вилучення ОПВ, що містить вірус типу 2. Перехід з тривалентної на двовалентну ОПВ заплановано на квітень 2016 року, що повинно сприяти зниженню ризику інфікування цПВВП (90% випадків інфікування цПВВП викликано вірусом типу 2). На наступному етапі планується остаточне припинення використання ОПВ з переходом на ІПВ.

 

 

НАВІГАЦІЯ